Etnisch geweld illustreert politiek falen

3 Okt

Protestmars in Blagoevgrad

Het opgelaaide geweld in Bulgarije van de afgelopen weken is meer dan etnische woede gericht tegen de Roma-bevolking. De onvrede zit dieper en laaide plots op door een ‘tragisch verkeersongeluk’ in het dorp Katunitsa waarbij Roma-zigeuners een negentienjarige jongen doodreden.

Het is niet alleen de haat jegens Roma, die 5 procent van de bevolking uitmaken, die een geweldseruptie veroorzaakte. Duizenden gingen afgelopen weken de straat op om ook hun onvrede tegen de overheid te uiten. “Het probleem ‘Roma isolatie’ is jarenlang genegeerd”, meent politiek analist Georgi Karasiemeonov.

“Dit is een gemeenschap waar misdaad heerst, het opleidingsniveau zeer laag is. En er zijn veel meer factoren die een reactie van de Bulgaarse burgers uitlokken. Wat nu gebeurd is, kon de regering voorkomen.” Demonstranten eisen dat de regering onmiddellijk iets doet tegen de heersende corruptie en criminaliteit. En wat de Roma betreft, eisen ze een eerlijke behandeling.

“De zigeuners krijgen alles in hun schoot geworpen. Ze betalen geen belastingen, en niemand die er iets tegen doet. De regering maakt er een potje van, en is de werkelijke oorzaak dat de zigeuners kunnen graaien”, vertelt Angel Ivanov, de leider van een protestmars in de zuidelijk gelegen stad Blagoevgrad.

Maar wie verwacht dat de regering actie onderneemt, of in ieder geval naar de demonstranten luistert, komt bedrogen uit. De politieke leiders staan met het oog op de gemeenteraad- en presidentsverkiezingen van 23 oktober liever met gebalde vuisten tegenover elkaar, dan dat ze als collectief de sociale problematiek in het land bestrijden.

Eén reactie to “Etnisch geweld illustreert politiek falen”

  1. balkantales 3 oktober 2011 bij 2:31 PM #

    Laten we eerlijk zijn. Het is gewoon een grote teringbende hier hahaha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: