Vol

9 dec

(Zwerf)katten en Marokko. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De dieren zijn overal. Om de paar meter, op elke hoek. Ezels, karren en mensen ontwijkend in het hectische Fez tot rustig voor zich uit turend in het sprookjesachtige Chefchaouen. De lokale bevolking verfoeit de (enorme hoeveelheid) katten over het algemeen (“Hier, neem maar mee! Souvenirtje voor thuis!”), maar gedoogt ze.

Je vindt ze er in allerlei soorten. Aan maten is echter schaarste. De poezen en katten die er in de nauwe straatjes rondrennen zijn vaak broodmager. Veel voedsel lijkt er niet te zijn.

Mijn verbazing is dan ook groot als ik rondloop in de stad Essaouira. Katten ogen er gezond en vooral rond. De reden? Essaouira is een havenstad, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Veel vissers kuisen en fileren er hun pas gevangen vis op de kades. Naar restjes kijken ze niet om. Die restjes vormen dus een gemakkelijke prooi. Al moeten ze wel schoppende vissersbenen zien te ontwijken.

Die vissersbenen zijn een misschien wel te grote barrière voor deze vorstelijk ‘vol’ ogende katten. De beesten zoeken hun heil elders: bij de slager. Al is duidelijk te zien dat ze niet allemaal enkel oog hebben voor hun droommaaltijd.

Katten in Essaouira

Katten in Essaouira

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: